TAC - ELLAS
TRADITIONAL   ARCHERY   CLUB

Greek Traditional Archery

Click here to edit subtitle

ABOUT US

Ο  Ιστότοπος  αυτός σχεδιάστηκε το 2010  με σκοπό  να εκπαιδεύσει  με ασφάλεια, να ενημερώσει  και να προωθήσει νεό κόσμο στον χώρο της παραδοσιακής τοξοβολιίας.

Ο ενδιαφερόμενος ασκεί το σώμα και ακονίζει παράλληλα το πνεύμα , με δοκιμασμένες και αποτελεσματικές μεθόδους και καινορόμα μέσα.

Ειδικότερα είναι για  τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να δουν την τοξοβολία με την σοβαρότητα μιας αρχαίας ευγενούς τέχνης, ξεχασμένη στους αιώνες, και όχι μόνο σαν άθλημα αναψυχής. Με χαρά βλέπουμε την διάδοση της παραδοσιακής τοξοβολίας στην πατρίδα μας να είναι τον τελευταίο καιρό ανοδική.
Παροτρύνουμε  όλους όσους θέλουν να μάθουν τοξοβολία να απέχουν από το κυνήγι με αυτά. Ο θάνατος ενός έμβιου οργανισμού δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ψυχαγωγίας Επιπλέον σε περίπτωση αστοχίας το ζώο υποφέρει και βασανίζεται μέχρι να το εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του και ο επίδοξος κυνηγός έχει χάσει το θήραμα του γιατί έχει απομακρυνθεί και κρυφτεί. Το κυνήγι μπορεί μόνο σε περίπτωση επιβιώσης να δικαιολογηθεί.


To τελευταίο μας επίτευγμα είναι το Εntoxon, μία νέα πλατφόρμα στο παγκόσμιο Ιστό, που φιλοδοξεί να να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε νέους και παλιούς τοξότες.


Ο λόγος για τον οποίον , κατά την ταπεινή μας γνώμη πρέπει να ασχοληθεί κάποιος με την τοξοβολία, είναι πέρα απο την σωματική  βελτίωση και η καλλιέργια των αρετών που δίνουν  στην όλη υπαρξή μας  σκοπό,νόημα,ουσία και λάμψη. Το ταξίδι για την τελειότητα μόλις άρχισε.


Οι  τακτικές προπονήσεις  γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένο  χώρο  για κάθε ενδιαφερόμενο.
Για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους παραδίδονται μαθήματα παραδοσιακής τοξοβολίας  σε μονομελή και ομαδικά τμήματα.
Οι προπονήσεις περιλαμβάνουν σταθερούς στόχους σε διάφορες αποστάσεις (10,20,30,50,70,90,100  μέτρα), τόξευση εν κίνηση, καθώς και ιπτάμενους στόχους σε κοντινές αποστάσεις.
Σε εμάς θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε 3 απο τους γνωστούς έως σήμερα 6 τρόπους τοξεύσεως.


Τόξευση με τρία δάκτυλα
Ο κλασικός τρόπος τοξοβολίας, ευρέως γνωστός και διαδεδομένος στην Ευρώπη, Αφρική , Ωκεανία  και στην  Αμερικανική ήπειρο. Τον συναντάμε  σε όλα τα δυτικής προελεύσεως έργα, τους κινηματογράφους, με τους Ινδιάνους και τους τοξότες του μεσαίωνα και της αρχαιότητας.
Τα τόξα για αυτόν τον τρόπο τόξευσης είναι κυρίως τόξα ολυμπιακών προδιαγραφών, Longbows, Flatbows, Selfbows, Barebows,αντίκυρτα παραδοσιακά. To σύνθετο τόξo (Compound) χρειάζεται σκανδάλη για το κράτημα της χορδής.
Στα μικρότερα και δυνατότερα τόξα  δεν ενδείκνυνται η χρήση τριών δακτύλων γιατί καταπονούνται υπερβολικά τα δάκτυλα του τοξότη και δυσκολεύεται γενικά στην απελευθέρωση της χορδής . Χρησιμοποιείται για πεζή και έφιππη τοξοβολία .
Πολύ εύκολος τρόπος στην εκμάθησή του για γρήγορα αποτελέσματα και ιδανική για τους αρχάριους.


Τόξευση με Δακτυλίδι
Με τον  τρόπο αυτόν αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα ιδιαίτερα των κοντών και δυνατών τόξων γύρω και κάτω από 48 ίντσες μήκους όπου τα  τρία δάκτυλα δυσκολεύονται πολύ. Ο τρόπος αυτός  αυξάνει σημαντικά την ταχύτητα του βέλους  την ευστοχία και την εμβέλεια κάθε παραδοσιακού τόξου . Έτσι στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου κάθε τόξο γίνεται αποδοτικότερα σε όλο το φάσμα λειτουργίας.
Έχει περισσότερες εφαρμογές  από τον γνωστό τρόπο με τα τρία δάκτυλα. Ενδεικτικά μεταξύ άλλων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με το τόξο ανεστραμμένο, υπό κλίσεις που είναι αδύνατον με άλλον τρόπο και στην έφιππη τοξοβολία κρατώντας ταυτόχρονα σπαθί. Απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εκμάθηση του και υπομονή-πειθαρχία από τον ασκούμενο.
Δεν καταπονείται το δάκτυλο αν και στην αρχή μέχρι να το συνηθίσει ο τοξότης θέλει κάποιο χρόνο προσαρμογής.
Τα δυνατά τόξα με αυτόν τον τρόπο μπορούν να χειριστούν με μεγαλύτερη ευκολία . Ο αντίχειρας που φοράει το δακτυλίδι και τραβάει την χορδή  κλειδώνει με τον δείκτη, σχηματίζοντας ένας ισχυρότατο δεσμό Έτσι το άνοιγμα ακόμα και του πιο δυνατού  τόξου γίνεται παιχνιδάκι στα χέρια ενός μέσου σε δύναμη τοξότη.
Χρησιμοποιείται για πεζή  και έφιππη τοξοβολία . Είναι ευρέως γνωστός στην Ασία ( Τουρκία, Μογγολία,Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα) και ελάχιστα στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα, αν και είχαμε και εδώ την πρωτιά, αποδεδειγμένα , από τους αρχαίους Μινωικούς χρόνους, με τους μεγάλης φήμης αναγνωρισμένους τοξότες της Κρήτης , είναι ελάχιστα  γνωστός και διαδεδομένος.

Τόξευση με το νύχι του Γερακιού
Αυτή η καινοτόμος  εφεύρεση και μέθοδος είναι επινόηση του  Ιδρυτή του Συστήματος ΙΕΡΑΞ.
Για τον τρόπο αυτόν χρησιμοποιείται ένα μέσο για την συγκράτηση της χορδής που μοιάζει με  νύχι γερακιού και εσωκλείεται στην παλάμη του χεριού.
Δεν έχει μηχανικά μέρη και η κατασκευή του μπορεί να γίνει από πολλά υλικά είτε κέρατο, κόκαλο, μέταλλο ακόμα και ανθεκτικό ξύλο.
 Η χρήση του είναι πανεύκολη, ακόμα και για τον αρχάριο και δίνει στον τοξότη τα πλεονεκτήματα και των δύο παραπάνω τρόπων ( 3 Δάκτυλα και  Δακτυλίδι ). Η εκμάθηση του είναι εύκολη και τα αποτελέσματα αφήνουν άφωνους και τους πιο πεπειραμένους τοξότες. Ο τρόπος αυτός προσφέρεται για καταπληκτικά αποτελέσματα εκτός απο τα παραδοσιακά και για τα σύνθετα τόξα. Αυτός ο νέος τρόπος είναι ιδανικός για όσους έχουν προβλήματα αναπηρίας στα χέρια και στα δάκτυλα. Διδάσκεται μόνο κατ' εξαίρεση.


Θα χαρούμε να σας δούμε απο κοντά στις επόμενες προπονήσεις μας.

Ελληνικό, 1η ΑΓ.ΚΟΣΜΑ

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.